Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün parçaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak zinde, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, hayırlı bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf sili ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten ali oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler bile birgeniş bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en dikkat etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. mecmu muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve mideime amade sarmak mideindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde mideilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde mideiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça müsait ve mideilebilir en dört dörtlük bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken değişik bir özlük bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir paha bulunduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen başkalıkı beyninde gidip gelmeden kamu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğdavranışimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna dönem ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en kazançlı paha bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah öz averaj 6 kamer içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tesviye üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan hür olmadığı midein mukannen bir dönem içinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca aşkın sıcaklık bileğdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti hazırlamak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz ali gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in baki ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en kazançlı yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. şeb gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde ali gönen bileğerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.